Enquête Jaar-/Productiestatistiek

Jaarlijks publiceert het CBS gegevens over het bedrijfsleven in Nederland. Het gaat om financiële informatie, maar ook om gegevens over het aantal medewerkers. De statistieken worden gepubliceerd per bedrijfstak en verschaffen inzicht in het niveau van opbrengsten, kosten en werkgelegenheid van bedrijven. De informatie uit deze statistieken wordt door het CBS gebruikt om de jaarlijkse economische groei te berekenen, maar is ook van belang voor externe gebruikers zoals ministeries, productschappen en brancheorganisaties. Om deze statistieken te kunnen maken, hebben we gegevens over de (productie)bedrijven nodig, zowel van multinationals als van de bakker op de hoek.


Onderzoeksresultaten

Resultaten van de Jaar-/Productiestatistieken zijn per branche beschikbaar bij de Branche-informatie.

seperator

Aanleveren van gegevens

Het aanleveren van uw gegevens gaat via CBSquest. Dit programma installeert u op uw computer. Met dit softwareprogramma kunt u uw gegevens snel en eenvoudig invullen en opsturen naar het CBS. Om CBSquest en de vragenlijst te downloaden gaat u naar https://formulieren.cbs.nl/downloads. In de brief die u heeft ontvangen staan het hiervoor benodigde Gebruikersnummer en de Toegangscode vermeld. Bent u de inlogcodes kwijt? Vraag dan nieuwe codes aan.

Als uw bedrijf minder dan 50 medewerkers heeft en uw software ondersteunt XBRL dan kunt u ook in dit formaat aanleveren. Lees meer over XBRL.

 

seperator

Veelgestelde vragen over deze enquête

 • Na het downloaden en installeren van de vragenlijst en het programma CBSquest krijg ik de foutmelding “Manipula interrupted due to error situation”.

  Dit probleem wordt veroorzaakt door het programma CBSquest in combinatie met een Windows Vista, Windows 7 of Windows 8 64-bits besturingssysteem. Op dit moment wordt aan een structurele oplossing gewerkt. U kunt het probleem tijdelijk oplossen door het volgende te doen:

  Windows Vista of Windows 7 64-bits besturingssysteem:
  - Klik met de rechtermuisknop op de snelkoppeling ‘CBSquest’.
  - Ga naar ’eigenschappen’.
  - Kies het tabblad ’compatibiliteit’.
  - Zet een vinkje bij ’dit programma uitvoeren in compatibiliteitsmodus’.
  - Kies ’XP (SP2 of SP3)’ en klik op ’OK’.
  Ga nu terug naar de foutmelding en probeer de vragenlijst nogmaals te openen of ga terug naar de pagina op internet waar gevraagd wordt naar de inloggegevens voor het downloaden van de vragenlijst en herhaal de gekende procedure. U kunt nu de vragenlijst zonder problemen openen.

  Windows 8
  Er is helaas nog geen oplossing voorhanden. U kunt een papieren vragenlijst aanvragen door dit webformulier in te vullen.
 • Ik tik de link in die in de brief vermeld staat (bijv: https://onderzoek.cbs.nl/<het betreffende onderzoek> of https://formulieren.cbs.nl), maar krijg geen scherm waar ik het gebruikersnummer en de toegangscode kan invullen.

  Als u geen scherm krijgt waar u het gebruikersnummer en de toegangscode in kunt vullen kan dit meerdere oorzaken hebben:
  1. Misschien bent u bij het intikken van het webadres de ‘s' achter ‘http' vergeten?
  2. U heeft de link ingetikt in een zoekmachine (bijvoorbeeld Google). Helaas, dat werkt niet. Dat werkt alleen voor gewone webpagina's. Omdat uw gegevens vertrouwelijk zijn, maakt het CBS gebruik van een beveiligde server. Tik de link rechtstreeks in de adresregel waar bijvoorbeeld www.google.nl staat.
  3. U krijgt geen toegang tot internet. Probeer een andere website en kijk of die wel werkt. Zo niet, dan heeft u waarschijnlijk problemen met uw internetverbinding. Werken andere sites wel, dan is er misschien een storing op de CBS-website. Probeer het later nog eens.
 • Ik heb een Apple. Kan de CBS-software daarop draaien?

  Helaas niet. De CBS-software draait op dit moment alleen onder Windows. Het CBS realiseert zich dat hiermee een deel van de bedrijven niet kan worden bediend. Uitbreiding naar andere platforms is op korte termijn niet voorzien omdat het CBS in de toekomst zoveel mogelijk gebruik wil maken van online vragenlijsten, die via een web browser benaderd worden. Het CBS biedt daarom de mogelijkheid om een papieren vragenlijst aan te vragen. Hiervoor kunt u gebruik maken van het webformulier papieren vragenlijst aanvragen.
 • Kan ik uitstel krijgen voor het insturen van de vragenlijst?

  Uitstel kunt u online aanvragen. Hiervoor kunt u gebruik maken van het webformulier uitstel aanvragen.
 • Ben ik verplicht gegevens aan te leveren?

  Ja, u bent wettelijk verplicht om mee te werken. De wetgever hecht namelijk grote maatschappelijke waarde aan het produceren van statistieken voor het inzichtelijk maken van de economische processen in onze complexe en hoogontwikkelde maatschappij. Wanneer u geen of onvolledige gegevens aanlevert, zullen de uitkomsten van de statistieken niet meer betrouwbaar zijn. Het algemene belang van een goede en betrouwbare verzameling van gegevens staat dus voorop.
seperator

Contactinformatie

U kunt contact opnemen met het CBS Contact Center.