XBRL en SBR nieuws

Boek ‘De keten uitgedaagd’ als response op noodzaak tot slimme regie op informatie

10-3-2014 0:00:00

 

De keten uitgedaagd

Verantwoording is een hot topic. Overheden, banken, zorginstellingen, woningcorporaties en bedrijven: allen hebben te maken met uitdagende verantwoordingsvraagstukken en bijbehorende valkuilen. Overheden worden daarnaast geconfronteerd met de doelstelling een volledig digitale overheid te realiseren.

Op 20 maart presenteert Logius, in samenwerking met de TU Delft het boek ‘De keten uitgedaagd', een niet eerder verschenen kaderwerk over slimme inrichting van informatie binnen een keten. ‘De keten uitgedaagd' is het eerste boek dat een totaalinzicht geeft in informatievoorzieningen en ICT-projecten bij de overheid en een oplossing biedt voor de bijkomende valkuilen en problemen. Het boek reikt bestuurders, accountants en softwareleveranciers handvatten aan. Bij de totstandkoming van ‘De keten uitgedaagd' is Standard Business Reporting (SBR) als werkende praktijkcase gebruikt. SBR is een programma dat op basis van een uitvoerig leertraject een methode en bouwblokken heeft ontwikkeld die voor iedere verantwoordingsketen inzetbaar zijn. Het boek is geschreven in opdracht van Steven Luitjens, directeur van Logius.

De hoofdauteur Remco van Wijk over ‘De keten uitgedaagd': "SBR haakt in op de ontwikkeling dat verantwoording enorm in beweging is. Zo worden veel vragen gesteld over maatschappelijke ondernemingen. Hoe kan het dat bepaalde organisaties zoals banken en zorginstellingen failliet gaan? Organisaties komen erachter dat ze minder systematisch registreren dan zij dachten. Dit moet bij bestuurders vragen oproepen over hun mate van control. Daarnaast wordt zichtbaar dat softwaresystemen niet zijn ingericht voor informatie-uitwisseling binnen een keten."

Op 20 maart presenteren Logius en de TU Delft het boek ‘De keten uitgedaagd' op het gelijknamige seminar. Tijdens het seminar wordt het boek uitgereikt door Steven Luitjens aan Peter Veld (DG Belastingdienst). In navolging daarvan worden elf colleges georganiseerd die voor iedereen gratis toegankelijk zijn. Voor meer informatie over de collegetour, het seminar of het boek ‘De keten uitgedaagd' kijkt u op www.sbr-nl.nl/deketenuitgedaagd .


Jaarrekeningen aanleveren via SBR: Bereid u voor!

23-4-2013 0:00:00

 

Jaarrekeningen aanleveren met SBR

Steeds meer dienstverlening gaat digitaal in plaats van op papier. Standard Business Reporting ( SBR ) wordt de norm voor het digitaal aanleveren van financiële informatie aan Belastingdienst, KvK, CBS en verschillende banken. U moet SBR al gebruiken voor de aangifte van inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting van uw klanten bij de Belastingdienst. Per 1 januari 2014 is SBR de norm voor het aanleveren van de jaarrekeningen van uw klanten bij de KvK. Je leest erover in de themamaand April: Jaarrekeningen aanleveren met SBR.


De Belastingdienst is klaar voor SBR: de Aangiften IB en VpB stromen binnen

11-3-2013 0:00:00

 

Tijdig testen

SBR is sinds 1 januari 2013 het exclusieve kanaal voor de aangifte inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting voor het belastingjaar 2012 en later. En de vaart zit erin. De Belastingdienst heeft tot en met februari ruim 115.000 aangiften IB en 700 aangiften VpB 2012 met SBR succesvol ontvangen. Verliepen de eerste aangiften via Digipoort zonder problemen? Je leest erover in de themamaand Maart: De belastingdienst is er klaar voor'.


Inzenden met SBR: tijdig testen

25-2-2013 0:00:00

 

Tijdig testen

Rapporteren met SBR is een opeenvolging van stappen vanaf de administratie tot en met het afleveren van de juiste rapportage bij de juiste organisatie. Een belangrijke stap om tijdig klaar te zijn voor SBR is het testen van uw software. Hoe kunt u zichzelf informeren over de benodigde specificaties? Heeft u het in de praktijk getest en dus de zekerheid dat alles werkt? De maand februari staat in het teken van 'Inzenden met SBR: tijdig testen'.


Wie, wat, waar? Zó bent u SBR-klaar

10-1-2013 0:00:00

 

Wie, wat, waar?

Stap voor stap aansluiten op SBR: dan moet u weten welk certificaat u nodig heeft en of uw software 'SBR-klaar' is. Met de verplichte invoering van SBR per 1 januari jl. is het zaak snel actie te ondernemen. Het SBR Programma verschaft graag helderheid over de verschillende informatiebronnen die u bij de implementatie kunnen ondersteunen. De maand januari staat daarom in het teken van 'Wie, wat, waar'.


SBR certificaten: van registratie tot installatie

5-12-2012 0:00:00

 

SBR certificaten

De maand december staat in het teken van de SBR certificaten.  Meer informatie vindt u in dit nieuwsbericht en op de themapagina.


Kennis over SBR: alle informatiebronnen ontsloten

19-11-2012 0:00:00

 

Kennis over SBR

De ontwikkeling, borging en verspreiding van inhoudelijke informatie over SBR is belangrijk voor de adoptie van SBR . Kennisontwikkeling- en verspreiding van SBR staat daarom bij alle betrokken partijen hoog op de agenda. Niet alleen voor de intermediairs van nu, maar zeker ook voor de toekomstige fiscale en accountancy beroepsgroep. De maand november staat daarom in het teken van Kennis. Bekijk de themapagina.

De SBR themamaanden belichten elke maand een ander onderwerp. De SBR themamaanden zijn een gezamenlijk initiatief van het SBR Programma, de vier uitvragende partijen en tien koepelorganisaties.


Werken met SBR: voorbeelden uit de praktijk

22-10-2012 0:00:00

 

Werken met SBR

 

Met de verplichte invoering van SBR op 1 januari 2013 is het zaak u tijdig voor te bereiden. U heeft ruim voor die tijd een certificaat nodig en uw software moet aangepast zijn. Wat is nog meer nodig voor een succesvolle implementatie in uw kantoorpraktijk? Het SBR Programma geeft het woord aan organisaties die reeds zijn aangesloten op SBR.

 

De maand oktober staat in het teken van Praktijkvoorbeelden: ervaringsverhalen van intermediaire kantoren die al werken met SBR. Uw collega’s delen de do's and don'ts uit de praktijk. En goed voorbeeld doet tenslotte goed volgen! Bekijk de themapagina.

De SBR themamaanden belichten elke maand een ander onderwerp. De SBR themamaanden zijn een gezamenlijk initiatief van het SBR Programma, de vier uitvragende partijen en tien koepelorganisaties.


Is uw software up-to-date?

19-9-2012 0:00:00

 

Is uw software up-to-date?


Aansluiten op SBR ? Als intermediair dient u dan te beschikken over fiscale aangiftesoftware die niet alleen de aangiftes IB en VpB met SBR ondersteunt, maar die ook functionaliteiten benodigd voor toekomstige aangiftestromen bevat. Hoe maakt uw softwareleveranciers zijn producten tijdig geschikt? En hoe kunt u zichzelf informeren over de benodigde specificaties? Met de verplichte invoering van SBR op 1 januari 2013 is het zaak u tijdig voor te bereiden. Het SBR Programma verschaft graag helderheid over de aansluitstappen. De SBR themamaanden belichten elke maand een ander onderwerp. De maand september staat in het teken van Software.
Bekijk de themapagina.


Aansluiten op SBR: goed voorbereid naar 2013

27-8-2012 0:00:00

 

Aansluitdagen 2012

 

Stap voor stap aansluiten op SBR ? Dan moet u weten welk certificaat u nodig heeft. En of uw software 'SBR-klaar' is. Met de verplichte invoering van SBR op 1 januari 2013 is het zaak u tijdig voor te bereiden. Het SBR Programma verschaft graag helderheid over de aansluitstappen. De SBR themamaanden belichten elke maand een ander onderwerp. De maand augustus staat in het teken van Aansluiten op SBR. Alle informatie rondom het thema is handig bij elkaar geplaatst op één pagina. Met de SBR themamaanden bundelen de 10 accountancykoepels en de uitvragende partijen (Belastingdienst, Kamer van Koophandel, CBS en het FRC ) de krachten. Bekijk de nieuwe themapagina Aansluiten op SBR.


Themamaand certificaten

25-6-2012 0:00:00

 

Themamaand certificaten

 

Klik op de banner voor meer informatie.


Aansluitdagen 2012

13-6-2012 0:00:00

 

Aansluitdagen 2012

 

Klik op de banner voor meer informatie en om u in te schrijven.


Nieuwsbrieven

1-1-2011 0:00:00